Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Финансирането на къщи за гости с европари по ПРСР – само за избрани

Вероника Кънева, председател на УС на Асоциацията на къщите за гости в България, Бизнес старт, 03.05.2019

10:00 | 3 май 2019
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Само определени хора можеха да се възползват от Схемата за финансиране на къщи за гости с европари по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013. Това каза Вероника Кънева, председател на УС на Асоциацията на къщите за гости в България, в предаването „В развитие“ с водещ Христо Николов.

Кънева направи коментара си по повод скандала от последните дни у нас, при който стана ясно, че има нередности при изграждането и функционирането на къщите за гости.

Към момента къщите за гости са обект на проверка от прокуратурата, като в повод за нея се превърна разследване срещу бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев по съмнение за източване на евросредства, а малко по-късно, по искане на премиера Бойко Борисов заради сходни съмнения, оставката си подаде и заместник-директорът на Държавен фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова. 

Според Кънева основен фактор за това, че само определени лица могат да се възползват от схемата е, че европейското финансиране за къщите достига до 200 хил. евро, като то обаче се изплаща на собствениците едва след създаването на къщата.

Тези финанси могат да бъдат осигурени само от компании, имащи голям бизнес. Това е основният пропуск, защото без тази инвестиция, дори да има спечелен проект, той не може да бъде изпълнен“.

Гостът посочи, че в Асоциацията на къщите за гости в България няма собственици на имоти, построени с европейско финансиране.

Идеята на асоциацията е да подкрепя работещите къщи, а по всичко личи, че построените с европари нямат желание да го правят“.

Според госта подпомагането на селските райони е от съществена необходимост, като обаче условията за него трябва да бъдат променени.

Би трябвало държавата да гарантира на банките, че парите им ще бъдат възстановени, за да може хората да се възползват от тях предварително, а не едва след като къщата бъде изградена... Ако бизнесът има тези пари, то той би строил къщите си сам, без да разчита на европейско финансиране“.

Има необходимост да се подпомага и разширяването на базите на работещите къщи, добави Кънева. Така ще се внасят и повече пари в държавата, отбеляза тя.