Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Вярата - компасът на успелите, религията - утехата на невежите

Димитър Събев, икономист и журналист, Бизнес старт, 03.05.2019

09:55 | 3 май 2019
Обновен: 23:37 | 30 май 2020
Димитър Събев, икономист и журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бедните държави наистина са по-религиозни и си служат с готови формули. Но най-успешните хора имат най-силен морален компас и не са атеисти. Това коментира икономистът и журналист Димитър Събев в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Аз съм възхитен от личността на папа Франциск, започна разговора Димитър Събев. "Той отправя силно послание за човещина, отвъд догмите и формулите на религията. Радвам се, че България е попаднала в полезрението на папата. Модерната държавата се е образувала там, където се е появила и съответната религиозна структура. Средиземноморският свят е бил във възход преди хиляди години, защото е имало храмови икономики. Хората са натрупвали огромни излишъци и благата са се разпределяли", подчерта журналистът.

Ако сравним Изтока на Китай, Юга на Индия, многообразието на Африка и монололитността на Европа, това, което разделя отделните части на света и техния икономически резултат, е религията, уточни Събев. "През 2015 г. папа Франциск публикува кръгово писмо до църквите, където поставя въпроси за физическото оцеляване, консуматорската култура, климатичните промени. Много хора от света на парите на почитат папа Франциск. Свободата на човека е върховно благо. В същото време свободата на силния не бива да се превръща в окова на слабия", посочи той икономистът.

"В нашето общество има достатъчно разнородни ресурси, за да предотвратим крайната бедност, невежеството, фанатизма. Бога в нас трябва да го изявим - той е нашето спасение, не този в догмите. Политиката от страна на религията винаги е била нещо позорно, срещу което да се борим. Църквата винаги трябва да бъде въпрос на свободна воля. Считам, че тя трябва да плаща данък на държавата".