Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Затяга ли Вашингтон примката около Техеран?

Христо Петров, журналист, „Бизнес старт“, 02.05.2019 г.

09:32 | 2 май 2019
Обновен: 19:27 | 4 юни 2020
Христо Петров, журналист, „Бизнес старт“, 02.05.2019 г.

Днес изтича гратисният период от САЩ спрямо най-големите партньори на Иран в изкупуването на петрол, а това неминуемо дава поводи за размисъл, относно какви ще са последващите реакции и дали Китай, Гърция, Италия, Индия, Япония, Южна Корея, Тайван и Турция ще изпълнят условията и по-важното - каква ще е реакцията на иранското правителство. Темата за „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова коментира журналистът Христо Петров.

„За последните 5 месеца от началото на годината САЩ се превърнаха в най-големия производител на петрол. Санкциите срещу Иран сработиха още в самото начало“.

За сега Иран успява да се справи с финансовите загуби, тъй като те се равняват на 4,5-5 млрд. долара от началото на годината, смята още Петров. Страната проявява гъвкавост и по всичко личи е готова да преживее още известно време без да продава неограничени количества от черното си злато.

„Правителството на Иран проявява дипломация и не предприема очакваните остри реакции срещу санкциите. Опасността от военни действия в противен случай е голяма“.

Най-сериозните опасения са, че ислямската република може да излезе от ядреното споразумение, както стори Вашингтон през миналата година, а това несъмнено би създало сериозни предпоставки за нови военни действия в региона. Подобно притеснение изрази гостът в студиото.

Цялото интервю можете да видите във видеото.