Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Новият регламент за трансмазнините на ЕК ще повиши качеството, но и цените на храните

Доц. Божидар Иванов от Центъра за икономически анализи на селското стопанство, „Бизнес старт“, 01.05.2019 г.

10:38 | 1 май 2019
Обновен: 15:45 | 2 юни 2020
Доц. Божидар Иванов от Центъра за икономически анализи на селското стопанство, „Бизнес старт“, 01.05.2019 г.

Европейската комисия (ЕК) прие нов регламент за ограничаване на трансмазнините в храните и това е сериозен повод за дискусии, тъй като фокусът пада върху евтините храни. Доц. Божидар Иванов от Центъра за икономически анализи на селското стопанство коментира темата за сутрешния блок „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„С регламента няма да се стигне до поскъпване на продуктите с трансмазнини, а ще поскъпнат техните алтернативи. Но това от друга страна ще повиши качеството на храната. Хората не бива да гледат на това само като тежест върху бюджета, а като подобряване качеството на живот“.

Големият проблем ще бъде за малките фирми, тъй като те не разполагат с ресурса на международните компании, за да преустроят производството си, според новите правила, смята още анализаторът.

„Заместителите на тези храни и съставки ще се възползват от освободената ниша. Има все пак срок до 2021 г. производителите, използващи трансмазнини, да влязат в тези изисквания“.

Друга важна тема е въвеждането на технологиите в земеделието, тъй като урбанизацията на населението се развива с все по-голяма сила и така в селскостопанските региони работната ръка става дефицит, смята доц. Иванов. Освен това дигитализацията е ефективен процес, който цели да систематизира работата.

„Дигитализацията в земеделието може да реши част от недостига на работна ръка в определени сектори. Така производителите ще станат по-ефективни, но технологиите в момента не са достъпни за всички, защото са прекалено скъпи“.

На пазара няма как да се стигне до вакум, когато храните с трансмазнини бъдат ограничени. Според доц. Божидар Иванов, просто ще се стигне до позитивен ефект върху техните заместители.

Целия разговор вижте във видеото.