Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Всичко за InvestEU - програмата, която ще насърчава инвестициите в ЕС

Илияна Цанова, заместник-изпълнителен директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции, Бизнес старт, 25.04.2019

11:07 | 25 април 2019
Обновен: 11:10 | 25 април 2019
Илияна Цанова, заместник-изпълнителен директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Илияна Цанова, заместник-изпълнителен директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Програмата InvestEU е наследник на плана „Юнкер“ за следващия бюджетен период на ЕС (2021-2027 г.). Тя предвижда използването на европейска гаранция за стимулиране на инвестиции от публичния и частния сектор. Това каза Илияна Цанова, заместник-изпълнителен директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"25% от гаранционния фонд ще бъдат достъпни не само за Европейската инвестиционна банка, но и за местните банки за развитие или държавни агенции".

По този начин Българската банка за развитие и Фондът на фондовете имат възможност да структурират инструменти, които са необходими на българския бизнес, коментира Цанова.

"Целта ни е да създадем силна база за развитие на научните изследвания, технологиите и дигиталната инфраструктура в Европа. Публичният ресурс ще бъде изключително важен за подкрепата на развитието на рисковия капитал на Стария континент в бъдеще".

Единният пазар в областта на услугите, който е важен за технологичното развитие, все още е много фрагментиран. Ако Европа налага уеднаквяване на стандартите, държавите членки на ЕС трябва да направят необходимите промени на местно ниво. Това все още не се прави, заяви тя.

Някои държави са силно протекционистки настроени и си пазят сферата на услугите само за себе си. Тази фрагментация пречи, отбеляза Цанова.

"Няма шанс да се промени кардинално посоката на развитие на ЕС. Това, което ще се случи, е работа в една по-широка коалиция между системните партии".

Това заяви Цанова по повод рисковете от надигащата се вълна на популистките партии на Стария континент преди евроизборите.

Има държави, които са по-отворени към сътрудничество с китайски инвеститори, и такива, които са протекционистки настроени. Така Цанова коментира инициативата "17+1" (Централна и Източна Европа + Китай). 

"Европа изостава значително в сравнение с Япония, САЩ и Китай по отношение на иновациите. Все по-бавно се въвеждат новите технологии в европейските компании и не се поема риск. Това се отразява на глобалната позиция на Европа".

Европа трябва да има общо политика по отбраната, въпреки че вече няма мигрантски натиск, коментира тя.

"Въпреки това трябва да имаме обща политика как се справяме с миграцията. Това ще отслаби популистките партии, които изграждат капитал на базата на страховете на хората. За тях миграцията е най-лесния начин да утвърдят позициите си".

Във видео материала може да проследите целия разговор.