Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Кой ще спечели от новите промени в Закона за мерките срещу изпиране на пари

Адвокат Димитър Цвятков, партньор в CMS София, Бизнес старт, 25.04.2019

08:40 | 25 април 2019
Обновен: 09:01 | 25 април 2019
Адвокат Димитър Цвятков, партньор в CMS София. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Адвокат Димитър Цвятков, партньор в CMS София. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Съществената промяна в Закона за мерките срещу изпиране на пари e, че отпада задължението за предварителното съгласуване и утвърждаването на вътрешните правила от ДАНС. В краткосрочен план това облекчава бизнеса, а също отпада административната тежест за ДАНС. Това каза адвокат Димитър Цвятков, партньор в CMS София, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

В дългосрочен план това може да създаде и проблеми, коментира Цвятков.

"Процедурата по предварително съгласуване с администрацията, не само в областта срещу изпирането на пари, би създала възможност бизнесът предварително да получи одобрение за добрите си практики от администрацията. В момента бизнесът приема правила и чака да дойде проверка, за да види дали е в съответствие с изискванията, което не е добра практика в дългосрочен план".

Един от поводите да се внесе законопроектът беше възмущението на адвокатите от задълженията, които им се налагат, заяви Цвятков.

"Недоволство дойде също от застрахователи и нотариуси. Имаше и изрични указания от страна на Европейската комисия (ЕК). Поради това промените в закона не са въведени само заради недоволството на адвокатите".

Законопроектът предвижда защита на работниците, ако подадат сигнал в ДАНС за неспазване на правилата срещу изпиране на пари, обясни гостът.

Във видеото може да видите целия разговор.