Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Huawei обяви приходи от 26,81 млрд. долара за първото тримесечие

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 22.04.2019

10:44 | 22 април 2019
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската компания Huawei Technologies разкри резултатите си за първото тримесечие на годината, като от тях стана ясно, че приходите ѝ са се увеличили с 39% до 179,7 млрд. юана (26,81 млрд. долара). Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Базираната в Шънджън фирма заяви, че нетният ѝ марж на печалба е около 8% за тримесечието, като добави, че е малко по-висок в сравнение със същия период на миналата година. Huawei не разкрива действителната си нетна печалба“.

Ограниченото съобщаване на резултатите на технологичния гигант се случва в момент, в който Вашингтон засилва кампанията си срещу Huawei, твърдейки, че оборудването ѝ може да бъде използвано за шпионаж, и настоява съюзниците на САЩ да забранят на концерна да изгражда мобилни мрежи от 5G от следващо поколение, коментира Попов.

Huawei многократно отрече твърденията и започна безпрецедентна медийна кампания, като отвори кампуса си пред журналисти и направи своя иначе въздържан основател Рън Дзенфеи по-благосклонен спрямо медиите“.

Китайската фирма заяви през миналата седмица, че броят на договорите, които е спечелила за 5G телекомуникационни съоръжения, се увеличил още повече въпреки американската кампания, припомни главният редактор.

До края на март Huawei е подписала 40 търговски споразумения за 5G с оператори, доставила е над 70 000 базови станции за 5G на пазари по целия свят и очаква да достави 100 000 до май“.

Вижте видео материал с целия разговор.

Още технологични новини четете на Investor.bg.