Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Венецуелският боливар скоро ще има само колекционерска стойност

Адриан Николов, икономист в Института за пазарна икономика, Бизнес старт, 22.04.2019

10:26 | 22 април 2019
Адриан Николов, икономист в Института за пазарна икономика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Адриан Николов, икономист в Института за пазарна икономика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Много вероятно е след края на кризата във Венецуела да се премине към една изцяло нова валута, а стойността на боливара да остане само колекционерска. Това коментира Адриан Николов, икономист в Института за пазарна икономика, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Гостът направи коментара си по повод данните на Bloomberg Misery Index, отчитащ инфлацията и безработицата в различни страни, според който комбинацията от двата показателя във Венецуела достигна 930 000% към края на 2018 г.  

"Трябва да имаме предвид, че от един момент нататък точното число на инфлацията няма значение. Венецуелският боливар е загубил своята стойност до такава степен, че на практика с него вече не може да се купи нищо... Още повече, че обезценяването на валутата би имало значение, ако населението имаше достъп до стоки – там обаче вече има съществена липса на храни и медикаменти".

Икономистът коментира и факта, че в индекса на Bloomberg за най-висока инфлация и безработица в челните места попадат две съседни на България страни - Турция и Гърция. Той отбеляза, че една от основните причини за водещото място на Турция е обезценяването на лирата, на което станахме свидетели през 2018 г., което увеличи инфлацията.

В Гърция има един по-сериозен структурен проблем, защото безработицата там е на много високи нива. Донякъде ние дори спечелихме от това положение, защото много бизнеси потърсиха работна ръка у нас“.

Като една от най-стабилните държави по тези показатели Николов определи Швейцария.

„Според данните на Bloomberg най-ниска безработица и инфлация се отчитат в Тайланд, но страната е много особен казус, тъй като тя подхожда по друг начин при измерването на безработицата, така че не може да се каже дали информацията е реална“.

Страна с добри показатели в това отношение е и Япония, като обаче там има други проблеми, отбеляза икономистът.

„Япония е една силно застаряваща държава с огромен дълг. Очаква се икономиката ѝ да започне все повече да се забавя именно заради демографските проблеми и увеличаващата се тежест на държавния дълг“.

Вижте целия разговор във видео материала.