Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Сделките с имоти на симулативни цени намаляват

Александър Бочев, зам.-председател на УС на Национално сдружение "Недвижими имоти"; Димитър Танев, бивш председател на Нотариалната камара, Бизнес старт, 12.04.2019

10:40 | 12 април 2019
Обновен: 15:02 | 5 юни 2020
Александър Бочев, зам.-председател на УС на Национално сдружение "Недвижими имоти"; Димитър Танев, бивш председател на Нотариалната камара. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Свободата на договаряне е право на всеки от участниците на имотния пазар, така че трудно може да се каже каква е реалната цена на даден имот. В последните години обаче бяха взети редица мерки за изсветляване на сделките на симулативни цени и процентът им съществено намаля. Около това мнение се обединиха Александър Бочев, зам.-председател на УС на Национално сдружение "Недвижими имоти", и Димитър Танев, бивш председател на Нотариалната камара, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Като част от предприетите мерки срещу сделките на симулативни цени Танев посочи въвеждането на декларациите в нотариалните актове, чрез които страните потвърждават, че плащанията по сделката са действително обявените.

Фактът, че финансирането на голяма част от сделките се извършва чрез банкови кредити също изсветли сектора заради стремежа на банките да защитят заемите, които отдават на гражданите“.

Според гостите необходимостта от законодателни промени обаче остава все още валидна.

Част от нужните промени са по отношение на механизма за създаване на данъчна оценка, отбеляза Танев.

Трябва да има вещи лица, които изначало да определят цената за имот с дадени характеристики в определен район и тя само да се индексира през 3 или 6 месеца. Другият вариант е да вземем пример от европейската практика – във всеки случай да има индивидуална оценка на вещо лице каква е стойността на имота“.

Гостите се спряха и на опасностите за продавачите и купувачите, които подобни сделки на симулативни цени носят.

Всяка от страните например трябва да възстанови даденото при евикция – съответно продавачът ще трябва да възстанови сумата по нотариалния акт. Има практика да се уговарят неустойки, но не може да се гарантира, че съдът ще ги присъди в предвидения размер, особено при лица, които не са търговци“, коментира Танев.

Според гостите вписването на предварителния договор, което отпадна като практика, има много ползи за участниците на пазара, тъй като в почти 100% от случаите в тези договори фигурира реалната цена на имота, с нея не може да има симулации, както и няма възможност да се подписват по няколко такива споразумения.

Вижте целия разговор във видео материала.