Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Facebook ще си сътрудничи с Associated Press в борбата с фалшивите новини

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, „Бизнес старт“, 11.04.2019 г.

12:17 | 11 април 2019
Логото на Facebook Inc. 22 март 2018. Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg
Логото на Facebook Inc. 22 март 2018. Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg

Facebook Inc. ще започне съвместна работа с информационната агенция Associated Press, за да започне по-сериозна борба с разпространението на фалшиви новини. Това предаде Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в традиционния си технологичен коментар за „Бизнес старт“.

Ръководството на най-голямата социална мрежа в света отдавна се оплаква от липсата на достатъчно опит, за да разпознава невярната информация, разпространявана от потребители си, но сега авторитетът в тази област ще помага.

„В световен мащаб просто няма достатъчно професионални специалисти за проверка на факти и, както и при всяко добро журналистическо разследване, проверката на фактите отнема време”, пише Гай Розън, вицепрезидент на Facebook, и Теса Лайонс, мениджър за новините, в блог пост. „Ще надграждаме тези проучвания, ще продължим да се консултираме с широк кръг от учени, експерти по проверка на фактите, журналисти, изследователи и организации от гражданското общество, за да разберем ползите и рисковете от идеи като тази“.

Междувременно Lyft се обезцени още след дебюта си на стоковите пазари. Цената на акциите спадна с почти 11% в края на сесията в сряда, което идва скоро след новината, че Uber е все по-близо до IPO-то си, коментира още Попов.

Пълният технологичен анализ от главния редактор на Investor.bg можете да чуете във видеото.