Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще се изкорени ли корупцията във властта, или ще се прикриват симптомите ѝ?

Атанас Русев, експерт в Център за изследване на демокрацията (ЦИД), Бизнес старт, 08.04.2019

09:58 | 8 април 2019
Обновен: 13:29 | 6 юни 2020
Атанас Русев, експерт в Център за изследване на демокрацията (ЦИД). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В общественото пространство много се смесиха цените на конкретни имоти и съществува ли реално разминаване между доходи и имуществено състояние. Дебатът премина в личностна плоскост. Това коментира Атанас Русев, експерт в Център за изследване на демокрацията (ЦИД), в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Апартамантгейт" е огледален, корупцията е монета с две лица, уточни Атанас Русев. "От едната страна, са политиците, а от друга старана – някой, който се опитва да ги корумпира. Съществува корупционен натиск. В тази посока трябва да са мерките", допълни той.

"Компроментирането на шефа на Антикорупционната комисия е парадоксално. Добре е да не се получи така, че вместо да се лекува самото заболяване, да се прикрива симптоматиката му".

При предишните местни избори бе популярно да се снимат имоти с дронове, напомни Русев.

"В рамките на борбата с корупцията на местно ниво също натежават големи притеснения. Имаше опит да се извадят общинските съветници от списъка на лицата, които да декларират конфликт на интереси и имущество. Ако не се бе случил "апартаментгейт", щяха да прокарат тази поправка. Това бе скандална постъпка и огромна крачка назад. От преплитането на бизнеса и политиката страдат данъкоплатците".

Много от големите криминални пазари са се свили, като корупцията е неизменна част от тях, каза гостът. "На по-ниски нива има стъпка в редуциране на корупцията. В този смисъл можем да дадем за пример Дирекция Вътрешна сигурност на МВР. Корупцията е свързана с разпределяне на големи публични средства, обществени поръчки, концесии, договори в енергетиката и т.н. Трябва да се помисли върху това регулациите да са адаптирани спрямо по-малко фаворизирани на определени стопански субекти", подчерта експертът.

Вижте целия разговор във видео материала.