Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Изкуственият интелект - повсеместен и неизбежен

Никола Караманов, инженер в областа на изкуствения интелект и автомобилния софтуер, Visteon, Бизнес старт, 05.04.2019

09:54 | 5 април 2019
Обновен: 09:54 | 5 април 2019
Никола Караманов, инженер в областа на изкуствения интелект и автомобилния софтуер, Visteon. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Никола Караманов, инженер в областа на изкуствения интелект и автомобилния софтуер, Visteon. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-фундаменталният проблем на бизнеса е, че той се ръководи от твърди правила, застъпени и в организационната, и в технологичната част. Формирайки по-умна система, може да отсяваме кога да следваме правилата и кога – не. Когато това се осъществи във всички сфери, ще настъпи истинската трансформация. Това коментира Никола Караманов, инженер в областта на изкуствения интелект и автомобилния софтуер, Visteon, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Транспортът е един секторите, където изкуственият интелект ще навлезе. Онлайн търговията и финансовата индустрия също ще са част от процеса. Съществуват обаче чисто математически пречки. За да проучиш, правиш предположение за развитието на съответната система и на тази база извличаш полза. Но пазарът се променя и това се нарушава в даден момент. Трудно е да разбереш кога и защо".

В автомобилната индустрия самият бизнес модел ще претърпи метаморфоза и тези, които не се адаптират, ще изпитат неудобство, убеден е Никола Караманов. "Advanced driver-assistance systems (ADAS) например са системи, които улесняват шофьора чрез изкуствен интелект. Гарантира се безопасност. Дава се индикация за реакция в даден момент. Този тип автоматизация е базисното ниво на изкуствен интелект. Следващото е автономното управление. То е постижимо в обозримо бъдеще", допълни той.

"За да се достигне до пълна автоматизация, трябва да се разработят основни компоненти в областта на изкуствения интелект. Предоставянето на преживяване в колата е другият аспект в случая. Очаква се и развитие на невронните мрежи и нови алгоритми и инвестиции към тях, каза гостът във връзка с прогнозата на един от мениджърите на германската компания Continental за пазар на автомобилния софтуер за 1,2 трлн. долара през 2030 г".