Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Южна Корея ще е сред първите страни, които ще пуснат 5G за масово ползване

Технологичен коментар с Христо Николов, Бизнес старт, 04.04.2019

10:38 | 4 април 2019
Обновен: 10:43 | 4 април 2019
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Южна Корея ще се превърне в една от първите страни, които ще пуснат за масово ползване петото поколение мрежови услуги (5G). Това каза водещият на предаването "Бизнес старт" Христо Николов. Азиатската страна може да се похвали с едно от челните места по навлизане на смартфоните в света, ето защо тя се конкурира с Китай, САЩ и Япония за пускането на 5G, като се надява, че технологията ще доведе до пробив в области като умните градове и автономните коли, коментира Николов.

"Само няколко часа след обявяването на новината американската телекомуникационна компания Verizon Communications заяви, че ще пусне в сряда своята 5G услуга на мобилни телефони в два града в Съединените щати. С това да изтегли плановете си с една седмица по-рано".

В официална позиция на Verizon се посочва, че за първи път в историята потребителите могат да имат достъп до комерсиалната 5G мрежа с първия в света комерсиално достъпен поддържащ 5G смартфон. Американският доставчик пусна 5G услуги на ограничени места и не на всички устройства още миналата година, обясни той.

"През декември 2018 г. телекомът AT&T заяви, че е първият, който пуска “масова и базирана на стандартите” 5G мрежа. Услугата беше достъпна за мобилни хотспот устройства, но не и за телефони към 21 декември. Покритието обхващаше само 12 града".

5G ще промени пейзажа на гейминг индустрията, като ще позволи игрите да се стриймват с минимално забавяне при игра на смартфони, твърдят от SK Telecom. Технологията може да предложи 20 пъти по-високи скорости за пренос на данни от 4G (LTE) и по-добра поддръжка на изкуствен интелект и виртуална реалност. Понякога скоростта може да е със 100 пъти по-висока, заяви Николов.

Очаквайте видео материал с целия технологичен коментар.