Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как да преборим произвола от дезинформацията

Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност, Бизнес старт, 03.04.2019

10:04 | 3 април 2019
Обновен: 17:02 | 5 юни 2020
Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Все повече и повече сме свидетели на неточна, невярна информация или такава, създадена с цел да навреди на човек, групи, организации и държави. Затова открихме инициатива „Заедно срещу дезинформацията“. Усилията са общи. Трябва да обучим хората да мислят критично, да търсят информация от реномирани източници като традиционните медии например, но и да проверяват това, с което се сблъскват. Бяхме свидетели за опити за влияние върху изборни процеси. Нашата инициатива обединява всички ангажирани по процеса страни – държавни органи и медии. Това спомена Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Държавните органи до известна степен подценяват ролята на информацията. Границата между борбата с дезинформацията и свободата на словото е много тънка. Но подвеждащите новини могат да оказват пряка заплаха върху живота и здравето на хората".

Въпросът е потребителите да бъдат сигурни в качествената журналистика и съобщенията на държавни органи, уточни Йордан Божилов. Навлизаме в етап, в който изкуственият интелект до такава степен може да подпомогне формирането много фалшиви новини, че те на практика да не се отличават от реалността, посочи той.

Неизбежно е включването на изкуствения интелект в борбата срещу фалшивите новини, ксенофобията, тероризма, подчерта гостът.

"5G мрежите са бъдещият гръбнак на нашия социален, икономически, медиен живот. Затова и сигурността в този контекст отново е на преден план. Въпросът за производителя и доставчика на основното оборудване и начина на защитаване на информация стои на дневен ред".