Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

САЩ обвиниха Facebook в продажбата на дискриминационна реклама

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 29.03.2019

11:14 | 29 март 2019
Обновен: 03:44 | 2 юни 2020
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Американските власти обвиняват Facebook в продажбата на целенасочена, дискриминационна реклама, която нарушава американския закон за справедливо жилищно настаняване. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Според министерството на жилищното строителство и градоустройството социалната мрежа позволявала на рекламиращите жилища лица да изключват хората, които са класифицирани като родители, с неамерикански произход, нехристияни и др., поясни Попов.

Цивилното дело на правителството срещу Facebook е внесено на фона на усилията, които социалната мрежа полага, за да се справи с много от повдигнатите въпроси в тази насока и през миналата година елиминира някои опции за таргетиране на реклами, с които би могло да бъде злоупотребено, добави главният редактор.

През миналата седмица компанията от Менло Парк, Калифорния, постигна извънсъдебни споразумения с Националния алианс за жилищно настаняване, Американския съюз за граждански свободи и други организации, да промени начина, по който жилищните и кредитните реклами могат да бъдат пускани на платформата“.

Регулаторите в САЩ преразглеждат и дали рекламите, поставени от Twitter Inc. и Google на Alphabet Inc. също дискриминират хората, търсещи място за живеене, добави главният редактор.

 

Повече технологични новини четете на Investor.bg.