Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Редица ВЕЦ-ове трябва да бъдат премахнати, защото нарушават еропейското законодателство, заяви експерт

Димитър Куманов, основател на "Риболовен клуб Балканка", Бизнес старт, 22.03.2019

09:12 | 22 март 2019
Обновен: 16:58 | 5 юни 2020
Димитър Куманов, основател на "Риболовен клуб Балканка". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Голяма част от ВЕЦ-овете са изградени в тежко нарушение на директивите на Европейския съюз (ЕС). Това каза Димитър Куманов, основател на "Риболовен клуб Балканка", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова. В момента има наказателна процедура срещу България за неспазване на директивата за хабитатите, свързани със зоните от „Натура 2000“, коментира той.

"Много от ВЕЦ-овете са построени без оценка на въздействие и без оценка на съвместимост с мрежата „Натура 2000“. Поради това има директни становища, че има риск от значително увреждане".

Тези ВЕЦ-ове ще бъдат премахнати, тъй като европейското законодателство е нарушено много тежко, заяви Куманов.

"В язовир „Цанков камък“ са вложени 1.5 млрд. лв. за порядъка от 80 вата инсталирана мощност на Водно електрическата централа под него, което е груба грешка".

При язовир „Яденица“ има огромен сеизмичен риск. Нормите за проектиране на сгради и съоръжения забраняват строителство на язовири в такива сеизмични райони с огромни разломи, отбеляза той.

„Държавата прави услуга на всеки инвеститор, на когото не разреши да строи, защото да строиш нов ВЕЦ днес е все едно да правиш нов строеж на Банско. В България реките са характерни с изключително голяма нерегулярност на оттока. Те текат само в пролетно време, през останалото време едва църцорят“.

По думите му 75% от оттока преминават през април, май и юни, точно в момента, в който на никого не му трябва ток, тъй като тогава никой не се охлажда и не се отоплява.

„В този момент ние плащаме супер скъпи цени. Те ще произвеждат ток. А на тези, на които е гарантирано изкупуване, ще трябва да го купим на по-висока цена и след това да го харчим, балансирайки системата, за да не се взриви. Това балансирано харчене е най-скъпата услуга в този бизнес“.

Във видео материала вижте целия разговор.