Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Цена на петрола от над 70 долара за барел не е устойчива в дългосрочен план

Димитър Шуйцов, дилър Международни финансови пазари в BenchMark Finance, Бизнес старт, 19.03.2019

08:41 | 19 март 2019
Димитър Шуйцов, дилър Международни финансови пазари в BenchMark Finance. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Шуйцов, дилър Международни финансови пазари в BenchMark Finance. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Възможно е през следващите няколко месеца петролът сорт Брент да достигне цена от около 70 долара за барел. Неясното бъдеще на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и намалените прогнози за световен икономически растеж обаче сигнализират, че производството на петрол ще се води основно от търсенето. Това създава предпоставки за увеличаване на излишъците в предлагането, увеличаване на запасите и съответно поевтиняване на петрола в дългосрочен план. Това каза Димитър Шуйцов, дилър Международни финансови пазари в BenchMark Finance, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Гостът коментира последното заседание на ОПЕК+, като посочи, че сериозно решение не е факт след края му.

ОПЕК и партньорите на картела по-скоро постигнаха съгласие да се продължат текущите решения за намаляване на добивите“.

Шуйцов добави, че Саудитска Арабия е основният играч, който цели намаляване на добивите, тъй като според планувания ѝ бюджет цената на петрола трябва да е около 90 долара за барел.

Мнението на Рияд често е водещо, тъй като има доста страни от ОПЕК, които го подкрепят. Това на Русия също има потенциал да натежи, още повече, че плановете ѝ позволяват цена на петрола от около 40 долара за барел“.

Според госта ключовата роля на Венецуела в световното производство на петрол ще има отражение в дългосрочен план, но за момента тя не е съществена заради политическите неуредици в страната.

Шуйцов изрази очаквания данните за запасите на лек суров петрол в САЩ да отчетат ръст, който да удължи актуалния пиков момент за американското производство.

Гостът коментира и предстоящото заседание на Федералния резерв на Щатите. Според него лихвено повишение не се очаква поне до края на 2019 г.

В момента пазарът оценява, че дори има вероятност лихвите да бъдат понижени през следващата година".

Вижте целия разговор във видео материала.