Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Илон Мъск представи ключовия за Tesla кросоувър Model Y

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 15.03.2019

10:20 | 15 март 2019
Обновен: 22:40 | 5 юни 2020
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск представи електрическия си спортен автомобил с висока проходимост Model Y на събитие в Калифорния. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Компактният джип, разработен на същата платформа като Model 3, ще дебютира първо във версия с дълъг пробег от 300 мили (482 км) на цена 47 000 долара. Стандартна версия, която ще бъде пусната на пазара през 2021 г., ще струва 39 000 долара“.

Бързото производство на Model Y ще бъде от ключово значение за запазването на инерцията на Model 3, по-евтиния седан, който катапултира Tesla в класациите за продажби и помогна на компанията да отчете тримесечна печалба за пръв път, коментира Попов.

Тъй като американците все повече заменят седаните си за сметка на кросоувъри и джипове, най-новото допълнение към продуктовата гама на Tesla ще играе решаваща роля в бъдещите продажби. Мъск каза, че стандартният Model Y ще има пробег от 230 мили“.

Model Y прави своя официален дебют след доста тежък период за Tesla и Мъск, отбеляза главният редактор.

В края на февруари компанията обяви, че най-накрая ще предложи версия на Model 3 на стойност 35 000 долара, въпреки че обвърза възможността да го направи с план за затваряне на почти всички магазини и преминаване към онлайн поръчки“.

Това изненада неприятно както служителите, така и инвеститорите, и Tesla отстъпи 10 дни по-късно, като заяви в блог публикация, че повече магазини ще останат отворени и че ще трябва да повиши цените на автомобилите със средно около 3%, каза още той.

Гледайте видео материал с целия коментар. 

Повече технологични новини четете на Investor.bg.