Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

ЕС отхвърли плана за въвеждане на дигитален данък върху големите корпорации

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 13.03.2019

10:15 | 13 март 2019
Обновен: 10:30 | 13 март 2019
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Опитът за въвеждане на европейски дигитален данък за корпорации като Google и Facebook се провали. Френско-германското компромисно предложение за данъчно облагане на приходите от онлайн реклама не бе прието в резултат на съпротивата на някои финансови министри от Европейския съюз (ЕС) във вторник в Брюксел. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Имаме фундаментални опасения, заяви румънският финансов министър Еуген Теодоровичи. Понастоящем Румъния е председател на Съвета на ЕС. Страната предпочитала да се намери глобално решение".

Преди това Германия и Франция се опитаха да наложат спорния цифров данък в Европа в една променена версия. Те призоваха за данък от 3% върху приходите от онлайн реклама, който следва да се прилага от януари 2021 г. нататък. Предпоставка за това е, че междувременно не бе намерено решение на ниво Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), коментира Попов.

"Първоначално Европейската комисия предложи по-всеобхватен вариант. В началото на 2018 г. комисията предложи да се въведе данък от 3 на сто от приходите на всички интернет компании с годишни продажби от най-малко 750 милиона евро или онлайн продажби от най-малко 50 милиона евро в Европа. Трябва обаче да се разглежда не само онлайн рекламата, но и продажбите на потребителски данни".

Поддръжниците на въвеждането на данъци за интернет гигантите изтъкват, че те имат големи печалби в ЕС, но плащат по-малко данъци от традиционните компании, заяви той.

"По оценка на ЕК традиционните компании плащат данък печалба от 23 на сто спрямо 8 до 9 на сто при интернет компаниите. Някои фирми плащат малки данъци или изобщо не плащат. Идеята на данъка е да удари големи американски компании като Google, Amazon и Facebook, които регистрират покачващи се приходи, но минимални печалби в Европа. От ЕК се надяват по този начин да влязат допълнително 5 млрд. евро в европейската хазна годишно. Данъкът би била временна мярка, докато държавите от Г20 и ОИСР изготвят международни правила за данъците върху гигантските дигитални компании".

Решението изисква подкрепата на всичките 28 страни членки, а някои от тях, най-вече малки страни с ниски данъци като Ирландия, печелят от отчитането в тях на печалбите и онлайн продажбите на интернет компаниите от потребители в други страни, обясни Попов.