Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Инвеститорите на годината доказват предимствата на България като територия за бизнес

Стамен Янев, Българска агенция за инвестиции, Бизнес старт, 08.03.2019

10:35 | 8 март 2019
Обновен: 12:45 | 5 юни 2020
Стамен Янев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Инвеститорът на 2018 година в България е JYSK. Компанията спечели престижното отличие, връчено на 13-та поредна церемония на БАИ, в конкуренцията на 16 компании - финалисти и над 90 кандидатури. „JYSK се отличи поради факта, че през 2018 г. завърши една голяма инвестиция и отвори не само доста работни места, но и като цяло преобрази голяма част от този тип бизнес. Постави на картата България като сериозна инвестиционна дестинация и същевременно даде живот на една част от „Национална компания индустриални зони“ и утвърди Божурище като сериозна локация за инвестиции и правене на бизнес“. Това каза Стамен Янев, Българска агенция за инвестиции, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Изпълнителният директор на БАИ каза че, победителите в различните категории са обърнали голямо внимание на човешкия потенциал, иновациите и развитието на бизнес средата. Отличието за "Иновативно новостартирало предприятие" за 2018 г. получи Micar Innovation, което е фокусирано върху научноизследователската дейност и инвестира в откриването на нови лекарствени молекули за голям клас заболявания. 

„Разбирането както на БАИ, така и на Министерството на икономиката в лицето на министър Караниколов, е да се подкрепят инвестиции именно в такъв тип иновации, във възможността някак си да бъдем на върха на научноизследователската дейност. Правителството се е фокусирало върху иновациите и четирите основни области са ИКТ, био и нанотехнологии, мехатроника и машиностроене, както и креативни и рекреативни индустрии. На тази база всичко, което е свързано с иновациите, следва да бъде подкрепено“, добави Янев.
 

Община Враца, която успя да привлече инвестиции в района си получи специалната награда. „2018 г. като че ли беше ключова за нас, за инвестициите и за Северозападния регион, защото направихме сериозен пробив. Ако преди нямахме възможност дори да си помечтаем, че даден инвеститор ще отиде в този силно дисбалансиран район, то през 2018 г. имаме три ключови инвестиции, това Leoni в Плевен, VOSS Automotive в Ловеч и сериозният пробив във Враца - MD Elektronik", посочи Янев.

Причината за привличането на инвеститорския интерес се дължи на активността на хора от местната администрация, от областните управи. Затова кметът на Враца, г-н Каменов, беше отличен, обясни Янев.

Градоначалникът е успял да убеди БАИ, че Враца може да даде необходимите условия на един международен инвеститор. Същевременно е намерил подходящите локации с необходимата инфраструктура, общината е имала визия за развитието на „Национална компания индустриални зони“ в този район, и само в рамките на една година успешно са привлечени няколко инвеститори.

Следват още две инвестиции в химическата и в автомобилната индустрия. Янев определи инвестициите през 2018 г. в България като два пъти повече в сравнение с 2017 г., и то в райони, в които дотогава не е инвестирал никой. Гостът уточни, че най-засилен интерес към България имат страните от ЕС и по-специално Германия.

„Нека да не отчитаме инвестициите ден за ден, защото дори да има в един ден спад, на другия ден има ръст. Трябва да погледнем за определен период – за 1 г., 18 месеца, 2 г., защото виждаме дългосрочния ефект, след като има изградена инфраструктура, а и след като бъдат изградени път, магистрала, тази инфраструктура се интегрира с бизнеса“, посочи Янев.

Очаквайте повече във видео материала.