Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Кой се накичи със „Златна мартеница“?

Пламен Грозданов, Произведено в България, Бизнес старт, 07.03.2019

10:46 | 7 март 2019
Обновен: 11:50 | 5 юни 2020
Пламен Грозданов, Произведено в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Административната среда за правене на бизнес в България не се облекчава сериозно - независимо от обещанията всяка година. Самата бизнес среда не е достатъчно добра. Затова и в своята надпревара „Златна Мартеница“ от Сдружение „Произведено в България“ отново имат номинация за политик, журналист или за медия, които активно подпомагат и прокламират българското производство.

„През миналата година бе отличен председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм Петър Кънев, а тази година е Йордан Цонев – зам.-председател по бюджет и финанси. Двамата винаги са отстоявали позициите на бизнеса“, разкри Пламен Грозданов, представител на „Произведено в България“, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Зора" и "Нюхелт" (която произвежда снакс от плънозърнест ориз) са сред отличените компании в рамките на конкурса "Златна мартеница" тази година. Другите наградени фирми са "Джоб радар", която се занимава с онлайн търсене и предлагане на работа, както и "Адвансед парашут системс", която от години е позната с производството на раници за парашути. 

"5 са отличените със "Златна мартеница" (наградите са организирани от сдружението "Произведено в България") тази година. Имаше интересни фирми, селектирани от комисията. Подходът ни е такъв, че браншови организации, които са наши членове, номинират по няколко компании. Финансови институции, също наши членове, помагат допълнително. Наградените са разпознаваеми и иновативни. Един призьорите е веригата „Зора“. Тя се развива доста бързо. В същото време предлага чудесно обслужване и разнообразие. Затова тя получи първата награда, която бе връчена от президента Румен Радев".

Втората компания е много иновативна – „Нухелт“, това са производителите на оризовите Rice Up snacks, посочи гостът. "Само за 2 години тези хора са успели да изнасят в 55 страни, като са достигнали приходи от 14 млн. евро. Това е продукт, който е без глутен, изцяло съобразен със съвременните норми на хранене, без вредни вещества в него“, коментира Пламен Грозданов от „Произведено в България“.