Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Разкритията за руска схема за пране на пари - финансова война на глобално ниво

Петър Илиев, финансов анализатор, Бизнес старт, 07.03.2019

09:17 | 7 март 2019
Обновен: 23:15 | 1 юни 2020
Петър Илиев, финансов анализатор. Снимка:Bloomberg TV Bulgaria

Все повече европейски банки се оказаха замесени в последните дни в международна схема за изпиране на пари, организирана от бившата най-голяма руска инвестиционна банка Тройка диалог. Тази схема е дала възможност да се пренасочват средства от Русия и да се заобикалят местните ограничения. Така формулирано, означава, че тези банки са помагали да се ощетява руската държава. Това обаче е само малък абзац от огромния пъзел на глобалното противопоставяне САЩ-Русия. Това коментира финансовият анализатор Петър Илиев в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"След като вариантът на САЩ и нейните съюзници с ниските цени на петрола не успя да угаси амбициите на Русия за имперска сила, се започна директно да се блокират паричните потоци, през които може да се финансира руската икономика".

Тук става въпрос за 9 млрд. долара, но тази сума не е нещо грандиозно спрямо сумата от 200 млрд., за която преди не повече от половин година беше обвинена Danske Bank, и по-специално естонският й клон, посочи финансовият анализатор.

„Всички големи европейски банки от първите 500, които са посредници за доларови кореспондентски сметки, ще са потърпевши. Това означава, че имената им ще бъдат намесени там именно с цел те да ограничат потока на разплащания на руски компании през кореспондентските си сметки“, смята Илиев. Той добави, че те не вършат по-различни операции от тези на американските банки, с тази разлика, че американските банки ги наблюдава директно американското правителство по патриотичния закон.

„Когато се констатира от американското разузнаване, че през определена банка минават повече от 20 млрд. разплащания на руски фирми, макар и да не са директно руски фирми, но квазиоперации, обслужващи руския оборот, напълно легален – доставка на стоки, услуги и т.н., започват да се раздават големите шамари със страшната констатация от съмнение за пране на пари. Това създава невероятен репутационен риск за банките. Аз съм сигурен, че и Commerce Bank, и Deutsche Bank, всички ще бъдат намесени“, каза финансовият анализатор.