Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ценовите нива и транспортната достъпност - основните фактори за потока на руски туристи у нас

Светлана Атанасова, БАТА, Бизнес старт, 06.03.2019

09:19 | 6 март 2019
Светлана Атанасова, БАТА. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Светлана Атанасова, БАТА. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Броят на чуждестранните туристи в България отчита ръст в последните години, но за съжаление посещенията на руските туристи бележат спад от над 20%. Обезценяването на рублата е един от основните фактори. Другите са свързани с цените и транспорта. Това коментира Светлана Атанасова, БАТА, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Другият фактор е визовият режим. България като част от ЕС има задължението да издава входни визи. Като цяло външното министерство е решило въпроса. Има потенциал в многократните визи, за да могат туристите да са по-спокойни да взимат по-бързи решения. Транспортната достъпност също влияе – броят полети, летищата. Голям проблем е Летище София, където са редовните линии, които се осъществяват само от две авиокомпании, с недостатъчни полети, с доста високи цени".

Разширяването на транспортната достъпност на България е в интерес на българските туроператори и руските туристи, посочи Светлана Атанасова. "Съседните на нас атрактивни дестинации като Турция имат субсидиране на полетите, това е държавна политика. Можем само да се радваме, ако държавата ни вземе такова решение", смята Атанасова.

Над 300 000 са имотите, собственост на руски граждани у нас, подчерта гостът. Това е пряк път за реклама на България, категорична е Атанасова.

Броят на онлайн записванията има ръст всяка година, но с уговорката отново за вида транспорт, който ще се ползва, коментира още Светлана Атанасова.