Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какво предвижда законопроектът за търговските марки?

Адвокат Аглика Иванова, Бизнес старт, 18.02.2019

09:30 | 18 февруари 2019
Обновен: 09:48 | 18 февруари 2019
Адвокат Аглика Иванова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Адвокат Аглика Иванова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента всяка страна членка на Европейския съюз (ЕС) съобразява законодателството си с европейската директива за сближаване на законодателствата на търговските марки. В България има подготвен законопроект за търговските марки, който подлежи на обществено обсъждане до 8-ми март. Tова каза адвокат Аглика Иванова в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Не съм сигурна дали законопроектът ще реши всички въпроси пред бизнеса. Той предлага драстична промяна в цялостната концепция за регистрация на марки. В него са съобразени изискванията на европейската директива, но са въведени нови моменти като процедурата по регистрация на марки“.

Процедурата по регистрация може да продължи до 8 месеца. Докато поставеният срок от Европейското ведомство е до 6 месеца. Целта на законопроекта е да намали тези срокове и да ускори процедурите във ведомството, обясни тя.

При имитация двете потърпевши страни са потребителят и притежателят на правата, който е наложил марката, заяви Иванова.

"Имитиращите продукти не са с качеството на оригиналните продукти. Когато производителят изнася марката си на пазара и я асоциира със своето име, държи на качеството. При имитиране на марка не се държи на качеството, тъй като става дума за възползване от чужд имидж".

Марките са идентични, когато има пълно съвпадение, коментира тя.

„Има добре установени критерии. Прави се анализ за смислово, фонетично и визуално сходство. Дали марките смислово създават обща асоциация? Дали марките фонетично звучат еднакво? И как изглежда марката?“.

Във видео материала може да проследите целия разговор.