Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Младежки лидери ще се борят с популизма в ЕС

Радослав Георгиев, национален президент на JCI Bulgaria /Международна младежка камара – България/, Мирослав Цеков, главен секретар на Националния младежки форум, Бизнес старт, 08.02.2019

08:42 | 8 февруари 2019
Радослав Георгиев, национален президент на JCI Bulgaria /Международна младежка камара – България/, Мирослав Цеков, главен секретар на Националния младежки форум. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Радослав Георгиев, национален президент на JCI Bulgaria /Международна младежка камара – България/, Мирослав Цеков, главен секретар на Националния младежки форум. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Младите хора не вярват в лидерите на деня и това все по-ясно се вижда в последните няколко изборни цикъла. Важно е обаче да се коментира с тях каква всъщност е ролята на Европейския съюз (ЕС) и защо те трябва да участват в европейските избори. Това каза Мирослав Цеков, главен секретар на Националния младежки форум, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Цеков направи коментара си по повод домакинството на София на Европейската среща на младежките лидери. На форума се обсъждат теми като предстоящите избори в Европа, как младите да бъдат насърчени да участват в тях, защо новото поколение е апатично към политиката и начините, по които да се устои на набиращия сила популизъм в страните членки от блока.

Радослав Георгиев, национален президент на JCI Bulgaria /Международна младежка камара – България/, посочи, че идеята на организацията е развиването на лидерски умения сред младите хора от над 100 държави.

Конкретно в Европа активизацията цели сближаване между страните членки на ЕС и то в момент, в който станахме свидетели на разногласия дори между два от основните стълба на блока – Франция и Италия“.

Според Георгиев липсата на достатъчно млади хора на референдума в Кралството през 2016 г. е една от причините да бъде взето решението за Brexit.

„В предстоящата раздяла между Великобритания и ЕС се корени неясното бъдеще на блока днес. Вероятно в краткосрочен план ефектът ѝ ще е негативен, но пък дългосрочно именно негативният пример има потенциала да обедини останалите страни членки на блока“.

Вижте повече във видео материала.