Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще се превърне ли Венецуела в Сирия за Южна Америка?

Доц. Александър Сивилов, СУ "Св. Климент Охридски", Бизнес старт, 07.02.2019

11:07 | 7 февруари 2019
Доц. Александър Сивилов, СУ "Св. Климент Охридски". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доц. Александър Сивилов, СУ "Св. Климент Охридски". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Безспорно Венецуела се нуждае от хуманитарна помощ. Решението за нея трябва да се вземе на по-високо международно ниво – например от ООН. Организацията, Международния валутен фонд и Световната банка обаче все още нямат единна позиция. Липсата на помощ може да даде началото на гражданска война в страната. Това каза доц. Александър Сивилов, СУ "Св. Климент Охридски", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Въпросът е какво ще се случи на колумбийската граница. От доста време между Венецуела и Колумбия има конфликт. Президентът на САЩ Доналд Тръмп също не изключи възможността за военна намеса... За момента този сценарий изглежда малко вероятен“.

Според Сивилов при подобно развитие на обстоятелствата Венецуела ще се превърне в Сирия за южноамериканския континент.

Граждански конфликт във Венецуела може да обхване целия континент. Едва преди 2 години се постигна мирно споразумение между правителството и партизаните в Колумбия, в Еквадор също има напрежение, не е ясно какво предстои и за Бразилия“.

Като най-добър вариант за решаване на конфликта гостът определи провеждането на нови избори, които обаче да са съобразени с Конституцията на страната.

„Предстоят парламентарни избори във Венецуела тази година и опозицията по-скоро трябва да се насочи към тях... Събирайки необходимата ѝ международна подкрепа, след няколко години може да се помисли и за нови президентски избори“.

Вижте повече във видео материала.