Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Новият статут на Агенцията по вписванията за безопасност на информацията

Лили Стефанова, адвокат, Бизнес старт, 29.01.2019

09:45 | 29 януари 2019
Лили Стефанова, адвокат, Бизнес старт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Лили Стефанова, адвокат, Бизнес старт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Агенцията по вписванията бе добавена към стратегическите обекти за националната сигурност към сектор Държавно управление. Промените от това следват да бъдат тълкувани като такива, свързани със защита на информационните масиви, осигуряващи достъпа до всички публични регистри. Значението на агенцията е важна за гарантиране на правовия ред. Това заяви адвокат Лили Стефанова в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Смятам, че никой не би си позволил да създаде риск за сигурността на информационните масиви, която вече ще се гарантира от ДАНС. За самите граждани няма да има промени в начините, по които те намират информацията в публичните регистри. Гарантира се безопасността на информацията, а не достъпността".

Струват ми се несъстоятелни опасенията тази промяна да доведе до пречка за разследващата журналистика и проверка на бизнеса за своите партньори и контрагенти, уточни адвокатът по темата за новия статут на агенцията.

Рестрикциите биха били по-скоро по отношение на достъпа до обществени поръчки, свързани с тези компетенции, които са вменени на ДАНС, МВР и други специализирани органи, както и компетенции, свързани с обезпечеността на информацията. Справки за бизнес партньори и имоти ще могат да се провеждат спокойно. В Закона за обществените поръчки, поради специфичния обект, в който се превръща Агенцията по вписвания, са предвидени съкратени процедури във връзка с избирането на изпълнител на обществени поръчки. С новия статут на Агенцията тя ще бъде в позиция да отказва достъп до обществена информация. 

В общия случай държавните органи са длъжни да я предоставят при искане от страна на граждани, но се предвижда възможност такава информация да бъде отказвана, освен ако не се докаже намерението на гражданите да се разследват корупционни практики, злоупотреба с власт и подобни, посочи още Лили Стефанова.