Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Доставчиците на Apple - в търсене на пазари за производството си извън Китай

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 28.01.2019

10:22 | 28 януари 2019
Обновен: 10:22 | 28 януари 2019
Снимка: Foxconn Technology
Снимка: Foxconn Technology

Основните доставчици на Apple пренасочват по-голяма част от производството си към Индия и Югоизточна Азия, докато търговското напрежение заплашва да увеличи разходите им, след като дълги години производството бе концентрирано основно в Китай, пише Bloomberg. Това заяви Елена Кириловаредактор в Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Hon Hai Precision Industry, известна още като Foxconn, обяви през уикенда, че инвестира над 200 млн. долара в Индия и Виетнам. По-малкият конкурент Pegatron коментира в неделя, че е преместил в Индонезия част от производственото си оборудване, след като беше засегната от покачването на митата от страна на САЩ и сега проучва базиране на заводите си във Виетнам и Индия".

Въпреки че никой не посочва изрично, че пренасочва производството на продуктите на Apple, и двете новини подчертават степента, до която тайванските компании, които правят по-голямата част от световната електроника, преосмислят зависимостта си от втората по големина икономика в света, добави Елена Кирилова.

"От доставчиците на iPhone като Foxconn и Pegatron до производители на лаптопи като Compal Electronics се подготвят за тази фундаментална промяна в споразумение, което им служеше добре от 80-те години насам".

“Започнахме да доставяме от остров Батам, Индонезия, през януари”, коментира главният изпълнителен директор на Pegatron Ляо Съ-джан пред репотери тази неделя. “Това дали САЩ ще решат да продължат с нови мита от 1 март ще има ключово влияние върху скоростта, с която компанията ще направи бъдещата си диверсификация”. Това предаде още Елена Кирилова.