Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Законопроектът за водачите на МПС създава възможност за корупция

Йонко Иванов, Съюз на преподавателите по авто-мото подготовка, Бизнес старт, 28.01.2019

09:29 | 28 януари 2019
Йонко Иванов, Съюз на преподавателите по авто-мото подготовка. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Йонко Иванов, Съюз на преподавателите по авто-мото подготовка. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Публикуваните два законопроекта – за водачите на МПС и за движението по пътищата, няма да доведат до намаляване на административната тежест, каквито са плановете. Това заяви Йонко Иванов, Съюз на преподавателите по авто-мото подготовка, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Законът за движение по пътищата съдържа резонни текстове до известна степен. Законът за водачите на МПС е литературно произведение. Не е писан като закон и прозира нишка с възможности за корупция, особено в първата част, където има изменения спрямо психологическите изследвания или начина им на провеждане. До момента имаше регистър на ДКЦ, на базата на който само те можеха да упражняват тази дейност. Сега всеки психолог може да отвори лаборатория".

Към тези два закона трябваше да се появи още един, за да може да се говори за създаването на нов закон, който има три отделни подзакона с цел да се замени досега съществуващият закон, уточни Йонко Иванов.

"Около 850 са автошколите в България, от които около 200 са от Министерство на образованието. Реално са около 600. От тях около 30% са в сивия сектор или т.нар. автоучилища, които работят на принципа на измамата спрямо клиентите на базата на ниски такси и така се получава възможността за корупционни измами. Бездействието на държавата към нелоялната конкуренция води до увеличаване на автошколите в сивия сектор".

Трите закона трябваше да бъдат поставени едновременно, убеден е Йонко Иванов. "Законът за водачите на МПС влиза в обяснителен режим за самите изпити за кандидат-шофьорите. Не е ясно например кой ще направи интерактивните клипове за възприятията и поведението на кандидата", отбеляза гостът.