Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Новият дълг е оправдан само ако води до по-висок икономически растеж

Бизнес старт, 22.02.2016

08:53 | 22 февруари 2016
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В последните години тегленето на дълг от правителството се превърна в наркотична зависимост. На макроикономическо ниво той задължително трябва да води до по-висок икономически растеж. Миналата година при дебатите за дълга от 8 млрд. евро се оказа, че големият проблем е липсата на яснота за какво ще бъде изразходена голяма част от него - над 2 млрд. евро.Това коментираха финансистът проф. Гарабед Минасян и икономистът Юлиан Войнов в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria във връзка с планираното от Министерство на финансите изтегляне наведнъж на целия предвиден за тази година дълг от 2 млрд. евро.

Според Войнов сделката ще бъде успешна. На база на резултатите от миналата година и отрицателните лихви от ЕС той изрази очаквания, че търсенето на емисии като тази, които носят положителна доходност, ще предизвика интерес.

Минасян коментира, че случаят с КТБ е показал, че голяма част от регулациите у нас не се прилагат добре. По думите на Войнов се наблюдават положителни резултати от подготовката на банките за оценката на активите. По думите му в последните месеци те направиха редица промени и подобриха качеството на портфейлите си.

Проблемът е, че това се случва много късно, защото тази оценка трябваше да се направи веднага след затварянето на КТБ.

Вижте целия разговор тук: