Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ивайло Калфин: Не се очаква рецесия в Европа тази година

Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, Бизнес старт, 22.01.2019

08:36 | 22 януари 2019
Ивайло Калфин, бивш вицепремиер. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ивайло Калфин, бивш вицепремиер. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Забавен икономически растеж не значи рецесия. В Европа няма финансова криза, никой не очаква и криза през тази година. Това каза Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Като една от причините за по-трудното развитие на икономиката Калфин отбеляза фактът, че тя е глобализирана и всички международни сътресения водят до негативни резултати. Все пак, според него, именно глобализацията е правилният път за всяка една страна.

„Както всяка една система, световната политика има нужда от разтърсване. Това обаче не трябва да води до разпадане на връзки. Няма как ако една държава се затвори в своите граници да получава толкова, колкото от участието си в глобалната система“.

Политическите несигурности също имат съществено отражение върху икономиката, подчерта Калфин.

Освен с търговското напрежение с Китай, САЩ влияят на икономиката и чрез политическата несигурност, която създават със сигнали за възможно излизане от НАТО, от договора за ядрени ракети с Русия и пр. Brexit в Европа също е съществен фактор в това отношение. Подобни събития водят до повишена предпазливост и забавяне на икономическия растеж“.

Гостът изрази мнение, че неприсъствието на американския президент Доналд Тръмп, руския му колега Владимир Путин, френския държавен глава Еманюел Макрон, както и британския премиер Тереза Мей на икономическия форум в Давос не е сигнал за отлив от международния диалог, на който форумът дава платформа, тъй като всеки един от лидерите има вътрешнополитически проблеми, които да решава.

Смисълът на форуми като този в Давос е да дадат платформа за обсъждането на всички проблеми. Все пак всички очакват изказванията на лидери като новия президент на Бразилия Жаир Болсонаро, който се обяви за „бразилския Тръмп“, на германския канцлер Ангела Меркел, както и на австрийския ѝ колега Себастиан Курц, който е настроен против миграцията. Всички те са политици с много различно мнение“.

Вижте целия разговор във видео материала.