Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Защитата на личните данни е ключова за имиджа на компаниите

Мартин Захариев, Фондация "Право и интернет", Бизнес старт, 21.12.2018

08:34 | 21 декември 2018
Обновен: 08:38 | 21 декември 2018
Мартин Захариев, Фондация "Право и интернет". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мартин Захариев, Фондация "Право и интернет". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Данните играят ключова роля за всеки един бизнес. Скандалът около Facebook води до поевтиняване на акциите на компанията. Това показва, че в съвременните условия начинът, по който организациите защитават данните и своята информация, е ключов за имиджа им. Това каза Мартин Захариев, Фондация "Право и интернет", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Той коментира и разкритията, че Facebook е дала на Netflix и Spotify възможността да четат личната кореспонденция на потребителите в социалната мрежа.

„От българска гледна точка има конституционно гарантирана неприкосновеност на съобщенията, включително и наказателна отговорност при злоупотреба. Facebook и всяка друга компания, която осъществява подобен вид услуги, трябва да се отнесе изключително сериозно към недопускането на неоторизиран достъп до лична информация“.

При такива доставчици трябва да знаем, че в тях е внедрено леко вътрешно противоречие, заяви Захариев.

„Всеки бизнес се стреми да събере, колкото може повече информация. Основната дейност на Google и Facebook се състои в това да съберат повече информация, да разберат какво харесват потребителите и да могат да отправят персонализирани предложения“.

Целия разговор може да проследите във видео материала.