Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Политическата намеса в търговските правила създава усещане за протекционизъм

Валери Тодоров, журналист, Бизнес старт, 13.12.2018

09:08 | 13 декември 2018
Обновен: 09:22 | 13 декември 2018
Валери Тодоров, журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Валери Тодоров, журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Притеснително е, че политиците започнаха много храбро да се намесват в търговските правила. От една страна страна, икономиката започна да диктува политиката и много от политиците са производни на икономически интереси. От друга страна, изкушението от тяхна страна да се месят в полза на определени конкуренти е тревожна тенденция, тъй като това нарушава правила, създава объркване на пазарите и усещане за протекционизъм. Това каза Валери Тодоров, журналист, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

"Китай е нарастваща икономическа сила. Китай, за разлика от другата голяма държава с амбиция Русия, съсредоточава усилията си в икономическата област. Това очевидно дразни САЩ и президента Доналд Тръмп, тъй като властите във Вашингтон решиха да концентрират усилията си вътре в страната и в укрепване на икономиката".

Много от намеренията, които изказа Тръмп, зависят от устойчивите взаимоотношения с партньорите, единият от които е Китай. Икономиките на двете страни са силно преплетени. Случаят с Huawei е просто един акцент от битката в технологичния сектор, заяви Тодоров.

Той коментира ситуацията около ареста в Канада на финансовия директор на Huawei.

“Става дума за конкурентна битка. Китайската корпорация се развива с много бързи темпове. Тя тегли технологии от Канада и САЩ, но успя да ги внедри по-бързо. Китайската икономика се развива с по-бързи темпове в сравнение с останалите големи държави, като това дава отражение върху балансите в търговията и нервността на пазарите".

Гледайте видео материал с целия разговор.