Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Нивото на доверие и сътрудничество между Русия и Украйна е ниско

Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност, Бизнес старт, 05.12.2018

09:50 | 5 декември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Отношенията между Украйна и Русия са на едно относително ниско ниво на доверие и сътрудничество първо заради Крим и Източна Украйна. Това коментира Йордан Божилов,  Софийски форум за сигурност, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Конфликтът и напрежението в Керченския пролив настъпват в напрегнат момент. Този конфликт и двете страни нямат интерес да продължават. Той демонстрира степента на противоречия. Русия заявява претенции за едностранно управление на движението на морските съдове през Керченския проток. Украйна пък претендира за териториални води. Тя отдавна заявява желание за членство в НАТО, но няма как да получи военна подкрепа от там".

Разривът в отношенията между Русия и Украйна въздейства на икономиките и на други държави във връзка с преноса на стоки, петролните разливи, транспорта, туризма, поясни Йордан Божилов.

Международната общност в този конфликт е на страната на Украйна, уточни гостът. Русия е разглеждана като агресор в случая предвид кибератаките и конфликтите с намеса в изборите и т.н., спомена още той.

България трябва да инвестира по-разумно в своя отбранителен капацитет, смята Йордан Божилов.