Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Договорът за икономическо сътрудничество между ЕС и Япония ще подпомогне българския износ

Георги Стоев, зам.-председател на Българската търговско-промишлена палата, Бизнес старт, 09.11.2018

10:18 | 19 ноември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Договорът за икономическо сътрудничество между ЕС и Япония ще подпомогне българския износ в Япония, коментира Георги Стоевзам.-председател на Българската търговско-промишлена палата, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"В диалога между ЕС и Япония текат преговори за две споразумения. Едното е договорът за икономическо сътрудничество, а другото – договорът за стратегическо партньорство. Разликата между тях е, че преди бяха в един общ пакет, но в хода на преговорите се реши да са разделени. В преговорите за първия договор се стигна до споразумение, което касае малките и средни предприятия, за които са предвидени допълнителни клаузи и гаранции за двата пазара. Сега се провеждат форуми в тази насока. От друга страна, в разговорите за стратегическото партньорство протича широк политически диалог в сферите на глобалните предизвикателства, сигурността и базата данни и т.н. Отпадането на митата ще бъде в различни етапи от влизането в сила на този договор през февруари-март 2019".

Чрез това споразумение ще се отключат възможности за българския бизнес, смята Георги Стоев. "Има над 300 български фирми, които в момента внасят за японския пазар. Изнасят се хранителни стоки, продукти от селското стопанство, бутиков софтуер. Ще се даде шанс на малките и средни предприятия да влизат по-лесно в партньорство. В търговския обмен между ЕС и Япония, който надвишава стойността от 90 млн. евро, повече от 28 млрд. евро са в сферата на услугите", съобщава Георги Стоев.

Ще бъде интересна стратегията на японските фирми по отношение на автомобилопроизводството след развоя по Брекзит, отбелязва още гостът.