Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Традиционният хазарт и онлайн хазартът се допълват взаимно

Ангел Ирибозов, БТАПОИИ Българската търговска асоциация на производителите и организаторите от игралната индустрия, Бизнес старт, 19.11.2018

08:27 | 19 ноември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Традиционният хазарт и онлайн хазартът се допълват взаимно, коментира Ангел Ирибозов, БТАПОИИ Българската търговска асоциация на производителите и организаторите от игралната индустрия, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Секторът на хазартната индустрия подпомага значително държавната хазна. Миналата година е допринесъл с над 200 млн. лв за цялата финансова година. На стойност 175 млн. лв. пък са приходите за тазгодишното деветмесечие, като 165 млн. лв. от тях са от алтернативни данъци и такси за по Закона за хазарта. Има близо 7 млн. лв. от такси по Закона за хазарта. До края на годината очакваме приходи в размер на 220-230 млн. лв., което е значителен растеж. Пазарът е относително постоянен и бележи лек ръст в не повече от 5% от броя на игралните съоръжения. Игралните зали са около 870, с 30-31 000 игрални места".

Отдавна се коментира геостратегическото положение на България и в този аспект, споменава Ангел Ирибозов. Хазартните проекти биха спомогнали за развитието на туризма у нас, смята той.

Българската търговска асоциация на производителите и организаторите от игралната индустрия ще проведе във вторник събитие за предоставяне на данни за развитието на хазартния бизнес у нас, съобщава гостът. "Във вторник започва Източноевропейската конференция за игрална и развлекателна индустрия, където се събират експерти от цял свят, юристи, регулатори и специалисти от бранша, за да обсъждат актуалните теми на тази индустрия. На 20 ноември се открива Балканското изложение на игралната и развлекателна индустрия, което има 11-годишна традиция и се разраства", пояснява той.

"Тази индустрия освен игрален елемент фигурира и друг съществен – производството на игрални съоръжения и технологии, а в България има водещи производители с водещ принос в тази сфера".

Дигиталната трансформация намери отражение и в игралната индустрия, подчертава Ангел Ирибозов. "Онлайн игралните услуги заемат около 10% от сектора и в международен мащаб. Традиционният хазарт и онлайн хазартът се допълват взаимно. Ролята на социалните мрежи в хазарта нараства. Онлайн геймингът е обвързан със социални платформи, където игрите са по-скоро между няколко играчи, отколкото самостоятелни. Игралната индустрия на бъдещето би дала възможност и за взаимодействие и предлагане на различни видове канали в игралните зали", отбелязва той.