Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Младите лидери и предприемачи от формата "16+1" започват активен обмен от 2019

Проф.Захари Захариев, президент на Националната асоциация "Един пояс, един път" и Вадим Рошманов, председател на АМОР, Бизнес старт, 16.11.2018

08:35 | 16 ноември 2018
Проф. Захари Захариев и Вадим Рошманов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Захари Захариев и Вадим Рошманов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Международна конференция на младите лидери и предприемачи в рамките на формата "16+1"се проведе вчера в София. Организатори бяха Националната асоциация "Един пояс, един път" и сдружението Асоциация за международно обществено развитие (АМОР), на събитието беше даден старт на Международен предприемачески образователен център - една платформа за обмяна на млади професионалисти и предприемачи. Основен съорганизатор и партньор от Китай е Китайският младежки център за международен обмен - най-голямото младежко обединение в Китай.

"Тази конференция минава под мотото "Мост към бъдещето" и се явява трета поред след проведените две срещи в Китай. Целта й е да се развият отношенията между младите лидери и предприемачи в рамките на формата "16+1". "Един пояс, един път" е инициатива, която обхваща повече от 100 страни и с китайските ни партньори започваме от нещо, което вече има определени традиции. Това каза проф.Захари Захариев, президент на Националната асоциация "Един пояс, един път" в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"От общите постановки, които бяха характерни за първите две срещи, ние вървим към една конкретика - изграждане на такъв център, който първоначално ще започне да функционира като център между България и Китай, той ще е с домакинството на България, но успоредно с това ще развива и връзките с останалите 15 страни в  Централна и Източна Европа", посочи още проф. Захариев.

Вадим Рошманов, председател на сдружението Асоциация за международно обществено развитие (АМОР), изрази удовлетвореност от работата на младежката конференция. 

"След първата среща на младите лидери в Пекин и Сиан (2017) и втората в Шанхай и Нимбо (в началото на 2018), ключови китайски центрове с динамично развитие, се постига споразумение за сътрудничество и т третата среща "Мост към бъдещето" да бъде в България и да е мост към Европа", съобщи Рошманов.

Китай би помогнал на младите предприемачи от България и от европейските страни с много възможности за финансиращи програми, които до момента не се използват пълноценно, коментира проф. Захарие. Преди това трябва да се създадат действащи механизми и от сферата на риториката да се премине към конкретните действия. В това отношение имаме подкрепа на нашите действия като неправителствени структури от изпълнителната власт и на Парламента. Това предполага още в началото на следващата година да започнат конкретни проекти и обмен на млади лидери и стопански дейци от Китай към България и в обратна посока.

Гледайте видео материал по темата.