Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ню Йорк Сити и Северна Вирджиния ще бъдат домовете на новите централи на Amazon

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 12.11.2018

10:45 | 13 ноември 2018
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Ню Йорк Сити и Северна Вирджиния ще бъдат домовете на втората и третата централи на Amazon.com Inc., като това ще сложи край на продължилия една година публичен конкурс, който започна с 238 кандидата, и завърши с изненадващо разделяне на така наречения HQ2. Това каза Бойчо Поповглавен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Amazon разделя втората централа равномерно между Кристал Сити в окръг Арлингтън и Лонг Айлънд в Ню Йорк, които се намират директно срещу големите центрове на градовете си. Компанията планира равномерно разделяне на офисите с по 25 000 служители във всеки".

Amazon доскоро беше в преговори с властите на няколко града, включително Ню Йорк, Кристъл Сити и Далас, припомни Попов. Освен решението си за втората централа Amazon може също така да обяви, че други градове са спечелили големи проекти, но не е ясно под каква форма ще са те, нито в кои градове ще се проведат, добави той. 

"Появата на Amazon в Ню Йорк я хвърля в директна конкуренция с Google, който се стреми към разширяване на присъствието си в града. Wall Street Journal съобщи през миналата седмица, че звеното на Alphabet Inc. ще добави офис пространство за повече от 12 000 нови служите, което е близо два пъти повече от сегашния брой на персонала на компанията в града. В понеделник вечерта в рамките на конференцията D.Live tech conference на Wall Street Journal главният финансов директор на компанията Рут Порт потвърди, че компанията планира да удвои персонала си в Ню Йорк от 7 000 служители до почти 14 000 в рамките на десетилетие".

Кристал Сити, район с офиси и жилищни комплекси от 60-те години, се намира в близост до Пентагона, посочи главният редактор.

"Благосъстоянието на неговите жители се понижи през последното десетилетие, тъй като големите наематели, включително от сектора на отбраната, както и частните наематели, се изтегляха от там. Неговият размер и близостта до Вашингтон, до националното летище „Рейгън", спирки на метрото и други транспортни средства го превърнаха в привлекателна перспектива за амбициозния план за второ седалище на Amazon. Като още един плюс се разглежда фактът, че офисите до голяма степен са в ръцете на един предприемач. Потенциално недостатък е известният лош трафик в региона, който вероятно ще изисква значителни нови инвестиции, твърдят хората, запознати с въпроса. Въздействието на Amazon върху пазара на жилища може да бъде значително".

Вирджиния може да бъде подходящ избор за Amazon в политически план - като важен щат, който обещава политическо влияние без значение коя партия е на власт, посочи Попов. Макар че районът не притежава културния чар на Ню Йорк, той все пак е голям, много разнообразен и може би достатъчно привлекателен и за по-младите служители, добави той.

"Amazon е взела в предвид в проучванията и избора си множество фактори, в това число достъп до масовия градски транспорт, близост до летище с преки полети до и от Сиатъл и може би най-важното – наличие на люпилни за технологични таланти наблизо. Компанията също така е преценявала дали ще бъде една от най-големите компании в дадения град, нещо, което може да го направи магнит за опасения, които получава в Сиатъл - заради социални проблеми. Освен това Amazon се надява да покаже действително икономическо въздействие чрез своите инвестиции в нова област, като подчертава възможностите си за създаването на много и добре платени работни места".

Гледайте видео материал с целия коментар. 

Повече технологични новини четете на Investor.bg.