Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Най-голямото предизвикателство пред IT фирмите в България е свързано с бързия темп на растеж, който целят

Радослав Николов, изпълнителен директор на САП Лабс България и финалист на конкурса "Мениджър на годината", Бизнес старт, 12.11.2018

10:16 | 12 ноември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Най-голямото предизвикателство пред IT фирмите в България е свързано с бързия темп на растеж, който някои от тях очакват да постигнат. Новите компании искат да стартират с екип от 200 - 500 души през първата година, което е много трудно". Това каза Радослав Николов, изпълнителен директор на САП Лабс България и финалист на конкурса "Мениджър на годината 2018" в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Между образованието и технологиите съществува дисбаланс относно това, което изучават учениците и студентите и това, което трябва на бизнеса, посочи гостът. Но пък от друга страна повече от 5 години неговата и други компании са ръка за ръка с образователната система и активно участват в живота на учениците и студентите, за да получат те по-адекватни знания, които ще им трябват утре в съответните компании, каза още Николов.  

"През последните години технологичният сектор и по-специално информационните технологии в България се радват на един бум, интерес от гледна точка на инвестиции, на създаващи се и на вече съществуващи компании. Ние самите отворихме 120 работни места само през 2018 г., разширяват се инвестициите и новите компании заявиха в следващите 1 -2 години ръст от поне 1500 - 2000 нови работи места. От друга страна наблюдаваме в последната година и половина изцяло не IT-компании, които отварят свои IT отдели, което е един интересен тренд".

Някои от големите супермаркет компании и медийни компании са примери за такава активност в България, посочени от Николов в коментара му за развитието на софтуерната индустрия в България.

Глобалните тенденции в технологиите не отличават българския пазар от другите пазари на света, много компании вече у нас работят и по изкуствения интелект и неговото интегриране, с добавена реалност, с виртуална реалност, с машинно обучение, по думите на госта има стартъпи, които навлизат в сферата на виртуалната реалност, интернет на нещата и други области. 

"Аз вече виждам много възможности голямото количество данни на компаниите да бъдат обработени в реално време и те се възползват от това, получават основа за вземане на информирани решения, на база на техните оперативни данни, а не по интуиция".

Още по темата гледайте във видео материала.