Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България сама ще определя как да подпомага своите земеделски стопани

Светлана Боянова, Институт за иновации и агростратегии, Бизнес старт, 01.11.2018

10:26 | 1 ноември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България сама ще определя как да подпомага своите земеделски стопани. Това е основната идея в европейската стратегия за развитието на селското стопанство у нас. Затова тя трябва да си направи един общ стратегически план, който да преследва общите европейски цели, но и да отразява българската специфика на стопанската конкретика. Новият таван на субсидиите в сектора има политически мотиви, тъй като икономическите са неясни и се губят. Това каза Светлана Боянова, председател на Института за иновации и агростратегии в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. Тя съобщи това след участието си в срещата между Комисията по земеделие и развитие на селските райони и Европейския парламент, целяща евродепутатите да се запознаят с проблемите на организациите, занимаващи се с въпросите на агробизнеса в България, както  и да се обсъдят предстоящите законодателни промени в политиката на ЕС за бъдещия програмен период в селското стопанство.   

"Ако това предложение мине като съгласие на министрите и Европейския парламент и този законодателен проект бъде приет преди изборите за Европейски парламент през май, ние трябва да разполагаме с такъв стратегически план за началото на програмния период - от 2020 година".

Разликата между сегашното положение и бъдещото в сектора е в действията по този стратегически план, по него ще се правят инвестиции и директни плащания в селските райони. Трябва да се прецени кои директни плащания, защо в този ред, как ще се разпределят бюджетите за интервенции за развитие на селските райони и да се защити стратегическия план пред ЕС, коментира предстоящите стъпки в синхрон с новата европейска агрополитика Боянова.

"По-спорното и будещо дискусии предложение е за така наречения "таван на плащанията" - до колко могат да се взимат субсидии. Таванът, който се предлага от комисията е доста по-рестриктивен от този, който имаме в момента в България - 5% намаляване до 300 хил. евро и над 300 хил. евро вече нямаме право на субсидия".

Това, което предлага комисията - таванът на плащанията като субсидии да е от 60 хил. евро до 100 хил. евро в съответни проценти редукция - намаляване на плащанията и от 100 хил. евро вече да няма никакви плащания на субсидии, коментира Боянова.

Според нея този нов таван има чисто политически аргументи, тъй като икономическите мотиви се губят.

Целия разговор по темата гледайте във видео материала.