Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Новият президент на Бразилия консолидира вота с програма срещу корупцията и за сигурността

Доц. Александър Сивилов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", Бизнес старт, 29.10.2018

08:17 | 29 октомври 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Резултатите от президентските избори в Бразилия показват разделение на страната наполовина. Интересен е броят на негласувалите, които са потенциален електорат на работническата партия, това са разочарованите от досегашното управление хора. Жаир Болсонаро, спечелил изборите за президент успя да активизира десните избиратели, нещо което от дълго време не се беше случвало и успя да се представи като един кандидат извън статуквото, което действително не е така. Това каза доцент Александър Сивилов, преподавател в  СУ "Св. Климент Охридски", в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Новият бразилски президент отдавна е в системата на управление на страната - дори и в опозиция, от 1991 г. е член на Камарата на депутатите и работи в парламента, през цялото време присъства в политическия живот. Успешната му кампания се дължи и на добрите политически съветници", коментира кампанията на новия президент доц. Сивилов. "Той заложи на традиционните ценности - на сигурността и се обяви като човек извън системата на корупцията".

Бразилците вярват, че новият президент, като военен от запаса ще гарантира сигурността в страната и ще се справи с корупцията, каза още преподавателят, идеята на Болсонаро за използване на силови средства за справяне с престъпността му е донесла много поддръжници, а избирателите виждат в негово лице алтернатива, въпреки имиджа му на расист, хомофоб и сексист.

Гостът застъпи мнението, че идеята за въвеждане на използването на оръжие ще увеличи престъпността в страната, която от повече от 30 години има проблем с нея. Но Жаир Болсонаро твърди в изявленията си, че по време на управлението на военните през 60 -те години на 20 век нивата на престъпност са били много по-ниски. Но става дума за време на военна диктатура. Онова, което поражда престъпността в Бразилия, е бедността, каза още гостът.

Гледайте видео материал с целия разговор.