Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Изготвянето на наръчник за стажуване би бил от полза за младите хора и бизнеса

Мария Маврудиева, Съвет на жените в бизнеса, Бизнес старт, 22.10.2018

10:54 | 22 октомври 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изготвянето на наръчник за стажуване би бил от полза за младите хора и бизнеса, коментира Мария Маврудиева, Съвет на жените в бизнеса, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Основният акцент от форума, посветен на стажуването, бе поставен върху необходимостта от стажове, развитие на добри практики и възможност за младите хора да се ориентират професионално, да потърсят кариерно развитие точно в България, заяви Маврудиева.

Подготвяме наръчник за стажуването, съобщи Мария Маврудиева. "Този формат е насочен и към младите хора, и към бизнеса. Дават се насоки на бизнеса, как да се развие стажуването. В големия бизнес се наблюдават прекрасни, устойчиви практики и програми. В малкия и среден бизнес нямаме такава практика, защото той не вижда изцяло потенциала на младите хора и не е сигурен в успеха на инвестицията. Работим с няколко организации. „Мениджър за един ден“ дава възможност на младите хора да влязат във фирмите и да се запознаят с работата на самия мениджър", поясни още тя.

"Над 186 000 млади хора между 15 и 24-годишна възраст нито са заети, нито повишават квалификацията си, което е тревожно. Разработването на една стажантска програма не изисква много. Важното е да се намери наставник. Върху този акцент се фокусират и големите световни компании. Ресурс за обучението на младия човек в работна среда не мога да отделят всички компании от малкия и среден бизнес. Изготвянето на наръчник за култура на работа, структура на компанията, клиентска база би било от голяма полза за бизнеса. Младите могат да допринасят много. Поколението Z разбират технологията по един съвсем различен начин. Те са израснали с нагласата за приемане и обработване на нова информация".

"Инициативата „Оставаме в България“ има за цел да покаже добрите практики в стажуването и най-вече въвеждането на младите хора в работна среда. Над 10 000 стажанти за последните 4 години са преминали през компаниите членове на Съвета на жените в бизнеса в България, като много от тях остават на постоянна трудова позиция впоследствие. Със сигурност ще продължим инициативата. Разработихме и друга инициатива „young.LEADERS.talk". Идеята ни бе да срещнем младите хора с мениджърите. Подкрепата на евродепутите ни бе необходима, за да насочим младите хора, какви са стратегиите и политиките на европейско ниво за тяхното развитие. Миналата седмица по време на форума говорихме за кръговата миграция. Трябва да се насочим към това младите хора да посетят различни страни и компании, за да могат да сравнят възможностите си за развитие и да изберат най-доброто за себе си. Това предстои да се оформи като тенденция в бъдеще".

Подкрепяме дуалното обучение и смятаме, че това е прекрасна възможност на ранен етап младите хора да получат кариерна ориентираност и възможност да запълним тази ниша в квалификацията в определени професии, споменава Мария Маврудиева. Няма универсален подход за навлизането на този подход. Институциите, университетите и бизнесът трябва да си партнират в това обучение, категорична е още тя.