Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Обстановката на летище Пловдив изисква незабавни мерки и инвестиции

Инженер Владимир Зайков, управител на "Консорциум летище Пловдив", Бизнес старт, 05.10.2018 г.

09:59 | 5 октомври 2018
Обновен: 10:00 | 5 октомври 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Обстановката на летище Пловдив изисква незабавни мерки и инвестиции, коментира инженер Владимир Зайков, управител на "Консорциум летище Пловдив", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Мотивите на министъра на транспорта за прекратяване на процедурата на концесията на летище Пловдив са странни, при положение че е наличен втори участник, заяви инженер Владимир Зайков. "Надявам се да се вразумят и да се вземат в ръце, защото офертата ни е в сила, потвърдили сме я и изявяваме желанието и способностите си да управляваме летището. Тези мотиви, изразени в прессъобщението, не са актуални. И старият, и новият закон задължават министерството на транспорта да предложат на втория участник, класиран в процедурата, и чак след неговия отказ, да бъде прекратена процедурата", допълни още той.

"Всъщност самата процедура като чисто административен акт се провежда по стария закон, но този, който приеме предложението, ще подпише договор по смисъла на новия закон".

Новият закон е в сила от 3 януари 2018 г., съобщава гостът. Когато е предложено на първия класиран участник, интересно защо, мотивите, изложени в прессъобщението на министерството, не се отчитат, любопитен е инженер Зайков. Сега се оказва, че новият закон едва ли не пречи на сключванена консецесионен договор. Това е, най-меко казано, неразбираемо и сочи към законово нарушение, категоричен е той.

Обмисляме да предприемем съдебни действия, ако процедурата бъде окончателно прекратена. Разбира се, че обмисляме да потърсим своите права на всички възможни инстанции. Това е развитие за града, региона и за страната и само по себе си предизвиква интереса на ЕК и на правораздавателните органи в ЕС.

Никой не може да гарантира, че това летище ще съществува във вида, в който се намира сега, ако има нова концесионна процедура, пояснява Владимир Зайков. "Обстановката изисква незабавни мерки и инвестиции и редица други съвсем конкретни мерки. Сега отговаряме на всички изисквания, налице са всички законови възможности и не получаваме предложение за участие. Кое би ни мотивирало след неизвестно колко време да участваме в нова процедура с неясни правила и неясен край?", обобщава инженер Зайков.

Още по темата вижте във видео материала.