Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Макар за кратко, цената на петрола е реално да стигне 100 долара за барел

Ивайло Чаушев, дилър в "Делтасток", Бизнес старт, 02.10.2018

08:47 | 2 октомври 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Санкциите срещу Иран, спадът от износа от тази страна, която е трети основен износител на петрол, както и санкциите които са обявени и още не са въведени, са причина за покачването на цената на петрола. Създава се дефицит, който е трудно да се компенсира.Това каза Ивайло Чаушев, дилър в "Делтасток", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Ефектът от предстоящите санкции срещу Иран вече се усеща. Санкциите срещу третия по обем износител на петрол в ОПЕК водят до дефицит на предлагането. Дали Саудитска Арабия и останалите членове на ОПЕК ще попълнят дефицита, е основен въпрос, който още няма решение въпреки разговорите между американския президент и краля на Саудитска Арабия. Но страните на ОПЕК работят на пълен капацитет". 

Хедж фондовете в САЩ са увеличили дългите си позиции в петролни фючърси - купуват повече и очакват покачване на цената, посочи още гостът.

"Мисля, че цената ще стигне близо до 100 долара за барел, не  е изключено и да задмине тази цена, но ще  е за кратко.„Разбира се, трябва да се има предвид и търсенето. Шистовите производители, които намалиха добивите си заради ниските цени, сега могат да ги възстановят. Това ще балансира пазара".

Още по темата гледайте във видео материала.