Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

ЧЕЗ се стреми да финализира сделката с "Инерком"

Галина Александрова, главен редактор на 3е-news, Бизнес старт, 26.09.2018

10:05 | 26 септември 2018
Обновен: 10:05 | 26 септември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Чешкият енергиен концерн CEZ е убеден, че няма да има проблеми нито от финансов характер, нито от друг в посока на финализиране на сделката с "Инерком". Това мнение изказа Галина Александрова, главен редактор на специализирания енергиен сайт 3е-news, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

„Говорителят на CEZ Алице Хоракова подчерта, че има действащ, подписан договор и се чака „Инерком“ да изпълни задълженията си. Няма място за съмнение за финансирането на сделката. Има притеснения от политически характер, на първо място от решението на Комисията за защита на конкуренцията, което чехите обявяват за неоснователно. CEZ Прага е завела иск във Върховния административен съд и обжалва това решение. От чешката компания са готови да подадат жалба в ЕК за нарушаване на инвестиционни интереси на пазарни принципи в България спрямо тях. Има основание, тъй като се спира частна сделка по странни причини, меко казано. Това е сделка между два частни субекта. Компанията иска да излезе от България и остава впечатлението у нея, че се оказва натиск, за да може тя да не получи цената, която е предложил купувачът, който е избран, а цената да падне, и сделката след това да се осъществи на много по-ниска цена", коментира още Александрова.

Има още една заплаха за България от CEZ Прага. Те в момента обсъждат с правните си консултанти дали да заведат арбитражно дело срещу България. Това е международен арбитраж, а България все е губила от такива. Проблемът отново отива в КЗК. КЗК би трябвало бързо да се произнесе по казуса, и то положително, за да може Инерком да влезе в сроковете за плащане, съобщава Галина Александрова.

Във връзка с цената на природния газ гостът коментира, че бизнесът, който използва цената като суровина, са торовите заводи, изобщо химическата индустрия и Топлофикациите. При директно потребление на газ няма да има такова увеличение, ще бъде може би 7-8%.

"Още преди два месеца Газпром и ЕК постигнаха споразумение по антимонополното дело и една от точките беше, че трябва да започнат преговори между Газпром и съответните 8 държави за промяна на условията в договорите. Булгаргаз трябваше да започнат преговори Срокът на ЕК вече изтича. Има опасения, че при промяна на условията може да загубим в някакъв момент и цените може да се повишат. Добре е да се помисли кога е най-благоприятният момент. България е в най-изгодната ситуация да избере и предлага варианти".

Силно с надявам да има фамозно откриване на старта на газовата връзка с Гърция, да се построи съоръжение за получаване на газ от Румъния. Отново възникнаха пречки. Те идват от едни винарни и фирми за търговия с имоти, които обжалват процедурите. Това е сделка за десетки милиони евро и тя бива спирана от една винарна с неясен оборот. Трябваше в Закона за обществените поръчки да бъде приета клауза, която да позволява обжалване на проекти да се прави само от заинтересовани страни, които биха могли да поемат част от изпълненението на проекта, категорична е Галина Александрова.