Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

За временни финансови стимули и ясна стратегия настоява електромобилният бранш

Илия Левков, Индустриален клъстер Електромобили ИКЕМ, Бизнес старт, 19.09.2018

10:10 | 19 септември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Електромобилите са без алтернатива в транспорта на бъдещето. В България браншът се нуждае от правителствени решения за временни стимули - финансови и данъчни. Това каза Илия Левков, индустриален клъстер Електромобили ИКЕМ в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„За съжаление автомобилът на пътя е оръжие. Но с електромобили досега не са се случвали катастрофи по вина на водача на автомобила – когато се качите зад волана на автомобила – той дисциплинира. Тази тишина, този комфорт, този начин на придвижване създава у вас един респект, той ви превъзпитава, кара ви внимателно да натискате педала на газта – в случая потенциометъра“.

По отношение на законодателството в подкрепа на електрическите автомобили, браншовата организация на призовава правителството да вземе решение за въвеждане на временни финансови стимули. Това би дало добър старт на електрическата мобилност. Пример е практиката на Норвегия, посочи Левков. Електрическите автомобили в бъдещето нямат алтернатива, каза още гостът.

Нулев общински данък, нулеви такси ще стимулират въвеждането на електрическия транспорт у нас - напълно екологичен,  тъй като рециклирането на електрическия автомобил не е необходимо, коментира гостът – батерията му може да продължи живота си в едно домакинство. 

България работи по тема „пожар – гасене“. За електромобилите у нас е необходима е визия за 30 години напред, каза гостът. Всяка година бюджетът за подпомагане на електромобили е 1 млн. лв. Да се стимулира не най-ниската цена, която ограничава общинските и държавни администратори, тя бламира процеса на въвеждане на електромобилите, посочи Левков.

Около 700 са продадените в България електромобили, над 2500 са тези, които се движат у нас. Изискването зарядната инфрасктруктура да покрие страната е все по-стимулиращо и ярко, въпреки че " в зареждането няма никакъв бизнес. Не трябва да се регулират цените по зарядните станции, това би убило и най-малката инвестиция в бранша", каза гостът.

За големия интерес към електромобилите и какво ни очаква през 2019 година в сектора – гледайте видео материала.