Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Медицинските служители трябва да участват в решенията за промени в здравната система

Д-р Гергана Николова, НСОПЛБ, Бизнес старт, 14.09.2018

08:52 | 14 септември 2018
Д-р Гергана Николова, НСОПЛБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Гергана Николова, НСОПЛБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не би било редно медицинските служители и тяхното становище да бъдат изключвани, когато се взимат решения за промени в системата на здравеопазването. Промените в условията на труда и заплащането им обаче вече ще се решават само от Министерство на здравеопазването. Това каза д-р Гергана Николова, НСОПЛБ, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Д-р Николова посочи, че до момента лекарското съсловие активно е участвало във взимането на решения. Тя даде като пример допитването до лекари и гласуването им преди подписването на даден рамков договор.

„Лекарите са тези, които познават най-добре здравната система в България. Те най-ясно биха могли да преценят как ще се отразят промени в нея и няма ли да предизвикат бъдещи трусове“.

Според госта въвеждането на задължителна застраховка за гражданите, промяна, предвидена от Здравното министерство, няма да даде добри резултати.

„Парите за лечение, които до момента се заплащаха от Здравната каза, вече ще бъдат разделени на три. Те ще трябва да се плащат пак от нея, от пациента и от застрахователя. Това по никакъв начин няма да подобри настоящата ситуация“.

Д-р Николова каза още, че посочената сума, която гражданите ще трябва да заплащат за застраховката, е 12 лв. Според нея това не би могло да се случи така, тъй като няма застраховател, който да има една и съща оценка на риска във всички случаи.

Гостът добави, че в сектора на здравеопазването предстои кадрова криза, която се дължи на нередностите в системата, рефлектиращи върху нейните служители.

„В системата е ясно, че няма специалисти. В следващите години това ще се окаже един много голям проблем за функционирането ѝ. Звена се закриват не от липса на финансиране, а защото няма кой да работи в тях“.

Вижте целия разговор във видео материала.