Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какви нови продукти да очакваме от Apple в сряда?

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 11.09.2018

10:20 | 11 септември 2018
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Предстои Apple да обяви новите модели iPhone на 12 септември, сряда.  Въпреки драконовските мерки за сигурност, изтекоха снимки и подробности за някои от бъдещите модели. Очаква се калифорнийската компания да представи три нови iPhone-а, преработен iPad Pro, Apple Watch с по-голям дисплей и нов лаптоп в по-ниския ценови сегмент. Това каза Бойчо Поповглавен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

"Според публикуваните в мрежата изображения в сайта 9to5Mac флагманът iPhone X ще получи по-голям вариант, а златният цвят на корпуса ще бъде въведен за първи път при смартфоните на бранда. Намек за златния цвят е и самата покана за представянето на 12 септември в Купертино, Калифорния, като на нея използваното изображение на централата на компанията е показано със златист покрив.

Изданието твърди, че Apple ще пусне 5,8- и 6,5-инчов наследник на iPhone X, които ще бъдат наречени XS и XS Plus. Според публикуваните досега различни „лийкове“ от инсайдъри на събитието Apple ще представи три нови модела – гореспоменатия XS Plus, обновен X (носещ обозначението XS) и по-евтин модел, който ще е наследник на iPhone 8. засега няма сигурни данни за неговото име няма – може да носи обозначение SE или „9“, макар че последното е по-малко вероятно".

Най-сериозен интерес се очаква към XS серията, като той ще вдигне летвата на цената на устройствата, каза още Попов.

"Въпреки че iPhone X е най-скъпият смартфон на Apple, цената му от 999 долара не попречи той да е най-продаваният модел смартфон в света за първото тримесечие на 2018 г. Очаква се Apple ще добави някои новости, като нови материали за корпуса на телефона, нови цветове, по-бързи процесори и начини за пестене на енергия".

Според сега наличната информация най-достъпното устройство на компания, наречено iPhone XC, ще е оборудвано с 6,1-инчов OLED екран, посочи главният редактор. Смартфонът ще се предлага в конфигурации с 64 и 256 GB вградена памет, добави той и поясни, че този продукт трябва да замени iPhone 8 в настоящото портфолио на Apple.

Второто устройство, което ще бъде представено, е iPhone XS, каза Попов. То ще разполага с 5,8-инчов екран и минималната му конфигурация ще струва около 900 долара, поясни той. 

"Моделите от XS серията ще се предлага с до 512 GB вградена памет, като вероятно ще се предлага във версии за две SIM карти. Тези модели ще бъдат пуснати в продажба по-късно и ще струват повече".

iPhone XC, бюджетният телефон на компанията, ще е оборудван със същия процесор като XS устройствата, но ще разполага с 1 GB по-малко RAM, а корпусът му може би ще е от алуминий, посочи редакторът. Той ще разполага само с една камера на гърба, но няма да е лишен от функцията за лицево разпознаване, каза още той. 

Въпреки че iPhone ще бъде основната атракция в сряда, разрастващият се бизнес със смартчасовници на Apple ще получи своето внимание, отбеляза Попов.

"Компанията планира да представи нови Apple Watch с по-големи екрани, които са почти без ръбове, показвайки на потребителя повече информация. Актуализациите ще отбележат най-значимите промени в Apple Watch, откакто продуктът стартира продажби през 2014 г."

През второто тримесечие на 2018 г. Apple държи 17% от пазара на умни часовници, като е продал 4,7 милиона бройки, а второто място е за Xiaomi Corp. с половин милион единици по-малко, посочи главният редактор. 

"Apple Watch отчита ръст от над 38% спрямо същия период на миналата година според IDC, а по-големият модел би могъл да увеличи перспективите на устройството в празничния сезон".

Отвъд телефоните и часовниците Apple планира да представи и поредица от други продукти по-късно тази година, каза Попов и добави, че не всички от тях ще бъдат разкрити в сряда.

Вижте целия разговор във видео материала.

Повече технологични новини четете на Investor.bg.