Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Пътят София - Своге се е превърнал в бобслей само година и половина след ремонта си

Христо Радков, председател на Българското обединение на шофьорите, Бизнес старт, 27.08.2018

09:10 | 27 август 2018
Снимка: МВР
Снимка: МВР

Никой до момента не си е направил труда да направи пътя София - Своге, на който стана злополучния инцидент, максимално безопасен за пътуващите по него. "Той е направен като бобслей, улей, по който се стича вода". Това каза Христо Радков, председател на Българското обединение на шофьорите в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

На място той установява, че самият път е предпоставка за инциденти. 

"От едната страна има стена, от другата бордюр, няма отводнителни шахти, където да се изтича водата, а от ската също се изтича вода. Въпросният шофьор вероятно също има вина, но в ситуация, в която водата те е подела и те бута като лодка в река, и умения по рафтинг няма да ти помогнат. Не е вярно, че шофьорът на автобуса, е карал с 53 км. Аз видях спирачните следи, когато водещите колела са блокирали, тахографът със сигурност отчита нула километра".

Според полеви тест на асфалта на местопроизшествието, направен от Радков, дългият спирачен път и водата, която не се оттича, наличието на бордюр от другата страна, доказват, че в момента, в който водата е подела автобуса, шофьорът не е могъл да реагира. Гостът посочи още, че е необходило асфалта да се фрезова, да има висока мантинела на мястото.

"По асфалта можете да преброите от следите на други МПС, които също са имали проблеми на този път", каза още гостът.

При личен оглед на местопроизшествието гостът е установил още, че спирачките, кормилната система на автобуса са работели, 20 - дневното закъснение за технически преглед не е било фатално, азадълбаването в други факти само отклонява вниманието от причините за инцидента, каза още гостът.

Диана Русинова от Института за пътна безопасност, експерт по организация на транспорта заяви от мястото на инцидента, че се прави независим оглед на местопроизшествието:

"Вече имаме физически доказателства за намаленото сцепление на асфалта, допуснати са грешки и по поставянето на мантинелата“, каза тя в коментар за предаването "Бизнес старт".

Още по случа гледайте във видеото.