Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Иновациите във финтех индустрията вече предлагат нови бизнес модели

Филип Мутафис, инвеститор, управляващ съдружник в Paysera България, Бизнес старт, 14.8.2018

21:05 | 14 август 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новите технологии вече не просто автоматизират процесите във финансовия сектор, а предлагат изцяло нови бизнес модели. Това каза Филип Мутафис, инвеститор, управляващ съдружник в Paysera България, член на УС на  Българската асоциация на софтуерните компании, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Ивайло Лаков.

„Финтех индустрията се възражда от технологичната промяна, която прави възможна смяна в бизнес модела на много индустрии, в частност на финансовата. В нея досега повечето компании се възползваха от технологиите да си улеснят процесите, но вече е възможна смяна на бизнес модела, а не автоматизация на съществуващите класически процеси. Създават се нови ниши и финтех компаниите се опитват да ги запълнят. Това създава възможности за множество компании“.

Медиите акцентират върху потенциалния конфликт между бързите финтех компании и консервативните банки, каза още гостът, но според него би трябвало да се допълват двете индустрии и има сътрудничество в сферата на финансовите услуги.

„Една банка не може да бъде безкрайно иновативна и големите корпоративи на клиентите оценяват по-добре една консервативна институция“.

Paysera се позиционира като лоу кост еквивалент на разплащателна сметка, съобщи гостът и уточни:

"Опитваме се да предоставим всичко, което една разплащателна сметка предоставя както на физически, така и на юридически лица, и в частност – международни преводи. Пътуващите потребители се чувстват граждани на Европа и очакват една европейска услуга. Но преводите са мястото, където все още има какво да се иновира - все още не са толкова бързи и толкова евтини, колкото на потребителите се иска и ние работим в тая посока за да станат такива“.

Два начина за познати безналични плащания посочи Мутафис. При единия телефонът е емулатор на чипа на картата,  плащането става на ПОС устройство.Тази тенденция копира функцията на картата върху телефона – тя е по-популярна в САЩ и в Европа.

"Другата тенденция, която предпочитат вече близо 1 милиард потребители е популярна в Азия –  с услугите AliPay и WeChat и там разплащанията стават с QR кодове – от AliPay акаунт към AliPay акаунт или от WeChat към WeChat. Търговецът и потребителят трябва да имат такава система и в реално време парите от сметката на клиента отиват в сметката на търговеца, това игнорира използването на ПОС терминал при търговеца и карта с договор с банка - при потребителя“.

Paysera България има планове да развива тази услуга, когато събере критична маса от клиенти.

Целия разговор - във видео материала.